Visoko u Nepalu

Bok,

Poseban Pozdrav sa Vrha Svijeta

Coco i ja smo upravo stigli u Pokharu na kratki odmor i prijavili se u Rainiban Retreat.

Visoko je iznad grada na obali jezera s prekrasnim pogledom na planinski lanac Annapurna. Mirno i tiho koliko god može biti.

Emotivno smo se oprostili i ostavili Tonija samog u Katmanduu. Njegovo epsko azijsko putovanje bliži se kraju, za nekoliko dana vraća se u Španjolsku. Stigli smo u Pokharu kratkim jutarnjim letom Yeti airwaysa, samo 30 minuta i spektakularnim pogledom na planine slijetanjem u zloglasnu novu međunarodnu zračnu luku (još nema međunarodnih letova). Od zračne luke vozili smo se taksijem kroz grad, a zatim se popeli vrlo strmom planinskom cestom, zatim off-road vozeći se po nesigurnoj stazi, dok je donja strana malog taksija udarala i grebala. "Nema problema", rekao je naš veseli taksist pištanjem da probudi osoblje dok smo se približavali našem planinskom skloništu...

Prošlog sam vam tjedna pričao o dolasku u Nepal s Tonijem i Coco koja nam se pridružila sljedeći dan doletjevši iz Kine. Ako ste propustili, možete to nadoknaditi ovdje.



Evo pogleda iz naše sobe.

U Kathmanduu smo imali naporan tjedan, posjećivali smo postojeće dobavljače i tražili nove. To je naravno bio Tonijev prvi posjet Katmanduu i pomalo maničnom veleprodajnom području poznatom kao Thamel. To je labirint uskih ulica između starih ruševnih zgrada i tradicionalnog trgovačkog područja. Otkad sam posljednji put bio ovdje, mnogo je više pješačkih ulica, a otvoreno je više butik hotela i kul restorana. Još uvijek je pomalo sumnjivo s dilerima drogom koji mumlaju dok prolazite i zastrašujućim sumnjivim klubovima koji se otvaraju kasno noću. Ali ovdje trgovci rukotvorinama imaju izložbene prostore, izvozni agenti i brodarske tvrtke rade iz ureda na gornjim katovima. I sve vrste ezoteričnih i egzotičnih nepalskih proizvoda nalaze put do suvenirnica diljem svijeta iz Thamela.



Toni je to prihvatio kao pas vodu.. snalažio se u uličicama, stvarao prijateljstva s trgovcima i (malčice previše) uzbuđivao zbog raznolikosti proizvoda kojima se trguje. Sve vrste mjedenih predmeta, uključujući zvučne zdjele, tamjan, čajeve, lijepe i zabavne proizvode od filca, tkanine od konoplje i još mnogo toga. To je raj za poklone.

Naš brodski agent, gospodin Padam, gospodin starog kova, u čijem uredu još uvijek postoji faks, upoznao nas je s nekim novim trgovcima, onima koje je dobro poznavao i koji nisu bili samo posrednici. Odveo nas je u malo mjesto skriveno u sporednoj ulici specijalizirano za molitvene zastavice. Bilo je jako prometno i vrlo dobro organizirano, opskrbljujući sve suvenirnice, hramove i samostane u Kathmanduu i nekoliko izvoznika poput nas. Smatramo da ako želite prodavati Zvučne Zdjele i slično, trebate izgledati i osjećati se kako treba.. molitvene zastavice su odgovor na vaše molitve. Uskoro u AW.


Toni i ja otišli smo posjetiti tvornicu filca na periferiji Katmandua. Gazda nas je pokupio iz našeg hotela i odvezao tamo objašnjavajući kompliciranu politiku, korupciju, razloge zašto je većina Nepalaca još uvijek siromašna. Indija i Kina bore se za utjecaj, a na vrhu ima mnogo sumnjivih poslova. Ali obični ljudi u Nepalu marljivi su, nježni i pošteni. Rekao nam je da većina sanja o odlasku u Australiju ili Kanadu gdje će se isplatiti njihov naporan rad i mogu poslati novac kući.


Predgrađa su neuredna i neorganizirana, iako nam je šef rekao da prvi put imaju gradonačelnika koji izgleda popravlja stvari. Nije se previše nadao da će dugo izdržati na poslu.

Tvornica se prostirala na dvije velike kuće na tri kata, a svaka je soba bila usmjerena na drugačiji proces ili proizvod. Bilo je to čisto i lijepo radno okruženje i uglavnom dame koje su tamo radile bile su jako sretne što nas vide. Doista marljivo rade i izrađuju prekrasne proizvode.


U međuvremenu opet u Europi..

Bliži se Uskrs i to je sljedeći fokus.. i naravno sezona vjenčanja stvara mnoge prilike za mudre trgovce darovima. Puno proizvoda ponovno na zalihama ovaj tjedan i neke briljantne ponude koje će vaše klijente učiniti zadovoljnima, a vas zaokupiranima.

Namaste iz Nepala.

Više vijesti sljedeći tjedan.

David

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga